Vitamin C

Sustained Release VitA-C Plus

Vitamin C semula jadi

VItamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama senagai antioksida yang baik.

Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gusi,gigi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda




Tahukah anda?

Tubuh mampu melakukan pelbagai perkara, tapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C.

Oleh itu, kita perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh melalui pemakanan harian dan suplemen.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

ia produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut yang sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa 5 jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran.

Ini bersamaan dengan pengambilan 1.5 biji oren setiap jam selama 5 jam.

Ia diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesanannya.

KEISTIMEWAAN BIOFLAVONOID YG TERKANDUNG DALAM SUSTAINED RELEASE VITA-C SHAKLEE


Apa yang istimewa sangat dengan Shaklee Sustained Release Vita-C ni?


Berat setiap tablet Vita-C adalah 992mg. 
Yang menariknya setiap tablet Sustained Release Vita-C ini mengandungi Ascorbic Acid 500mg yang ditambah dengan Citrus Bioflavanoid Complex 120mg. (7.5mg bagi setiap Lemon, Orange dan Grapefruits Bioflavanoids dan 7.5mg Hesperidin)





Sekarang kita nak cerita tentang keistimewaan Bioflavanoid yang terdapat dalam Sustained Release Vita-C keluaran Shaklee.


Apa Itu Bioflavonoid?


Bioflavonoid atau yang dikenal dengan nama vitamin P juga selalu disebut dengan nama Flavonoids. Bioflavanoids ni merupakan kelompok pigmen yang larut dalam air. BioFlavonoids adalah kelompok dari senyawa polyphenoic yang banyak terdapat pada berbagai jenis tanaman.


Istilah bioflavonoid merujuk pada beberapa jenis zat seperti hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin, myricetin, apigenin, luteolin, catechin, citrin, luteolin, dan flavonoid lainnya. Nutrien ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan perlu dapatkan dari makanan.

Bioflavonoids dapat bekerja dengan baik iaitu dengan adanya vit B6, Vit c, vit E, Tyrosine, Calsium dan zinc



Apa Manfaat Bioflavonoid?

Bioflavonoid bekerja efektif bersama vitamin C. 

Bioflavonoid membantu fungsi vitamin C

Selain itu, Bioflavanoid berfungsi untuk:



  1. menjaga kekuatan pembuluh darah (kapilari darah) dan mengatur penyerapannya
  2. membantu vitamin C dalam menjaga collagen agar tetap dalam kondisi sihat, 
  3. membantu penyerapan dan penggunaan vitamin C
  4. mencegah kerusakan vitamin C karena oksidasi
  5. mengurangi hipertensi
  6. mengurangi pendarahan
  7. mencegah kerusakan pembuluh kapilari dan jaringan penghubung
  8. membentuk penghalang pelindung terhadap jangkitan
  9. memiliki kesan menghilangkan rasa nyeri
  10. dapat mengurangi gejala-gejala pendarahan jangka panjang
  11. serum kalsium rendah
  12. penyakit herpes rongga mulut (oral herpes)
  13. merupakan antioksidan, pencegah pembentukan radikal bebas
  14. mencegah terjadinya serangan penyakit jantung coronary dan stroke. Ini adalah kerana senyawa ini mampu mencegah pelekatan sel darah merah dan kerusakan HDL. Tambahan makanan sumber flavonoid melancarkan kembali darah pekat akibat penyumbatan pembuluh darah oleh kolesterol dan menjaga kadar normal HDL 



Bioflavonoids juga berfungsi sebagai antioksidan dalam tumbuh-tumbuhan. Cuba kita lihat, tumbuh-tumbuhan yang terdedah kepada cahaya matahari sepanjang hari, menerima dos cahaya ultraungu (UV) yg tinggi kan? Bioflavonoids membantu melindungi tumbuhan daripada sinaran UV yang berbahaya dan meneutralkan radikal bebas molekul tidak stabil dengan elektron berpasangan yang mereka keluarkan. Dan apa yang BEST nya tu, kesan antioksidan bioflavonoids yg sama macam ni jugak berlaku pada manusia yg mengambilnya! 


Bahan Makanan Apa yang Mengandung Bioflavonoid?


Bioflavonoid banyak terdapat pada bahan putih tepat di bawah kulit buah citrus. Bioflavonoid juga terdapat dalam lada, anggur, kayu pinus, bawang-bawangan, berry, teh hijau, sorgum, apricot, kedelai, tomat, brokoli, seledri, paprika, buncis, delima, jeruk nipis, jeruk lemon, anggur, apel, pir, stroberi dan lain-lain.

Bahan Apa yang Dapat Mengurangi Bioflavonoid dari Tubuh?


Beberapa bahan dapat menghilangkan bioflavonoid dari tubuh. Salah satunya yang paling buruk adalah asap rokok dan banyak minum alkohol. Aspirin dan ubat-ubatan penghilang rasa sakit juga dapat membuang bioflavonoid dari tubuh. Demikian pula dengan antibiotik dan cortisone.

Sapa yg perlukan Bioflavanoids?


1) PEROKOK –asap rokok merosak bioflavanoids dan vit c dengan cepat. Perokok memerlukan extra bioflavanoids dan vit c utk melawan kerosakan sel dari asap rokok
~ perokok pasif juga memerlukan extra bioflavanoids dan vit c
2) Orang berumur
3) Penderita asma dan alergi
4) penderita kencing manis 
5) orang yang terkena jangkitan kerana bioflavanoids dan vit c dapat mengurangkan risiko infeksi
6) penghidap hypertensi – dapat menurunkan tekanan darah
7) orang yang stress – dpt mencegah stress dan proses pemulihan stress dapat dipercepat dengan mengambil bioflavanoids dan vit c


Kelebihan lain Shaklee Sustained Release Vita-C:


  • 100% semulajadi
  • Tanpa bahan pengawet
  • Tanpa pewarna
  • Tanpa bahan tiruan
  • Halal
  • Dapat kelulusan KKM
  • Tanpa GMO 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AMALAN IBU IMAM SYAFIE SEMASA MENYUSUKAN BELIAU

B kompleks

Vita Lea